[...] mięśniowe powstałe na skutek stanów zapalnych wywołanych ponadrywanymi włóknami mięśniowymi. Dysproporcje- siłowe, strkuturalne- wszelkie nieprawidłowości w budowanie i sile mięśni antagonistycznych. Większość wad postawy związana jest z takimi nieprawidłowościami, np hiperlordoza jest związna z dysproporcją pasa lędźwiowo-brzusznego na [...]
[...] przez nas uderzenie powinno dążyć do knockoutu przeciwnika. Do rozwoju mocnego uderzenia najważniejszymi wg mnie czynnikami (które możemy rozwinąć) są: · Technika · Siła O ile z techniką czyli tym w jaki sposób poprawnie uderzać zostaniemy zapoznani w sekcji sw, to nad siłą możemy pracować w wolnych od treningów dniach a efekty przy [...]
[...] jak przed 2 miesiącami urodziłaś dziecko;· masz uczulenie na słońce;· chorujesz na serce, tarczycę, cukrzycę, nerki, wątrobę, cierpisz na bielactwo, masz nadciśnienie, epilepsję, łuszczycę, opryszczkę, trądzik różowaty;· miałaś niedawno operację; · na skórze masz świeże rany lub blizny;· twoje naczynka znajdujące się tuż pod skórą mają [...]
[...] ok. 100 g (białka) Mamy zatem rozpisany ilościowy udział tych dwóch makroskładników w diecie. A co z tłuszczami? 3. Ustalamy ilość spożywanych tłuszczy. Jak? Musimy zobaczyć ile kalorii będziemy dostarczali z ustalonej ilości węgli i białka. Wiemy, że 1 g tych składników to ok. 4 kcal. Więc: 350 g węglowodanów = 1400 kcal 100 g białka = 400 kcal [...]
[...] 4. Jak powinien wyglądać POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY? 5. Jak powinien wyglądać POSIŁEK POTRENINGOWY? 6. Jakie ŚNIADANIE będzie odpowiednie dla kulturysty? 7. Jak sie dowiem ile BIAŁKA, WĘGLOWODANÓW I TŁUSZCZY mają moje potrawy? 8. Interesuje mnie podział pokarmów na POSZCZEGÓLNE WĘGLOWODANY, AMINOKWASY i KWASY TŁUSZCZOWE. 9. A czy mógłbym też [...]
[...] i jak napisałem wczesniej skupiłem się w większości na odzywianiu) Mam nadzieje ze poniższe wiadomości przydadza się w szczególności młodym czytelnikom forum. Zycze milej lektury. Pozdrawiam PODSTAWOWE ZASADY DIETETYCZNE 1. Spożywaj 5-7 posiłków dziennie, przyśpieszy to twoją przemianę materii oraz zwiększy przyswajanie przez organizm [...]
[...] będziecie tak dobrze wyglądać, jakbyście zdarli z siebie ciasno przylegający koc. 1. WYSOKA INTENSYWNOŚĆ Jest to pierwsza zasada dorzeżbiania mięśni. Możecie spaść na wadze ile chcecie i nigdy nie uzyskać dobrej rzeźby, jeśli nie poddacie swoich mięśni intensywnemu treningowi. Podczas gdy wszyscy uznają to za warunek podstawowy, istnieją jednak [...]
[...] najlepiej spełni twoje indywidualne potrzeby, weź pod uwagę następujące rzeczy: • Częstotliwość - jak często trenujesz; przykładowo, trzy razy w tygodniu. • Czas trwania - ile czasu trwa ćwiczenie; przykładowo, 20 minut. • Intensywność - Jak trudne jest ćwiczenie w oparciu o twoje docelowe tętno (DT) lub ocenę postrzeganego wysiłku (OPW) - [...]
Mam pytnanie odnośnie zapotrzebowania w białko, węglowodany i tłuszcze. Proszę o rozpiskę ile w gramch dziennie należy spożywać wyżej wymienionych składników. (Tylko nie mówcie mi o ilości kalorii). Pytam poniewż nie mogłęm znaleźdz nigdzie odpowiedniej dla mnie rozpiski. (zanlazłem tylko dla odchudzjących). moje dane: Waga : 81 wzrost: 186 mój [...]
[...] ograniczen cxy jednak powinnam zmniejszyć ilość? Zaczęłam się obawiać czy nie wyplukuje jakiś mikroelementów. 6.Czy robić jakieś przerwy od treningów? Jak tak to kiedy i ile? Do tego momentu trenuje od początku grudnia codziennie chyba ze coś mi wypadło. 7.Od początku grudnia nie jem żadnych słodyczy, nie slodze ale zaczyna się sezon wiec [...]
[...] ograniczen cxy jednak powinnam zmniejszyć ilość? Zaczęłam się obawiać czy nie wyplukuje jakiś mikroelementów. 6.Czy robić jakieś przerwy od treningów? Jak tak to kiedy i ile? Do tego momentu trenuje od początku grudnia codziennie chyba ze coś mi wypadło. 7.Od początku grudnia nie jem żadnych słodyczy, nie slodze ale zaczyna się sezon wiec [...]
[...] W diecie ogranicza się spożycie niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego znajdujących się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. Przy dużym nasileniu procesów katabolizmu wyrażającym się zwiększonym poziomem mocznika we krwi zwiększa się dobową wartość energetyczną pokarmów z jednoczesnym zmniejszeniem podaży białka [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. Ile spożywać dziennie białka? Przeciętna osoba, która nie uprawia żadnego sportu, powinna spożywać 1 g białka/1 kg masy ciała. [...]
[...] białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego układu pokarmowego. Czy białko może powodować alergie? O ile białko samo w sobie alergenem nie jest, o tyle niektóre osoby mające problem z poszczególnymi frakcjami białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] będzie dodatkowo wzbogacony o dodatek aminokwasów BCAA lub też dodatek składników specjalnych, jak kreatyna czy beta-alanina. Ważne jednak, by skład szczegółowo opisywał ile jest białka, a jaką część gainera stanowią dodatki. Dla kogo są polecane gainery? Przeważnie odżywki typu gainer polecane są osobom, które mają problem z przytyciem. [...]
[...] body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23858091 https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/53088/files/chemia_zywnosci_cwiczenie_3.pdf Aleksander Osten-Sacken “Ile powinno być białka w mleku?” [...]
[...] argumentem. Ciężko jest „upchnąć” odpowiednią ilość kalorii w ramach 3 posiłków, szczególnie dla cięższych zawodników. Z badań i z praktyki wiemy, iż o ile tłuszcze oraz węglowodany są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]